Řekne-li se ořechovka – anebo se na ni jen pomyslí – už se nám sbíhají sliny. Ořechy dozrály, podzim je na krku a teď už se můžeme těšit na štamprdličku pro zahřátí i dobrou náladu. Někteří z nás si samozřejmě vyrábí vlastní domácí ořechový likér, jiní zase dají přednost kupovanému. A pro ty je tu e-shop Lihovárek. Tam najdete to nejlepší, co se u nás dá sehnat. Ořechovek mají hned několik druhů, takže spokojeni budou jak labužníci, tak ti, co za likér chtějí dát jen pár korun a přidávat ho třeba do vánočního cukroví, zákusků a dortů.

walnuts-2312506_960_720

Na výrobu ořechovky se používají – jak jinak – vlašské ořechy, ale pozor – nezralé! Přidává se směs bylinek a koření, med a cukr, no a k tomu jemný líh, v němž se jmenované ingredience macerují.

Ořechové likéry mají hnědou barvu a příjemně hořce nasládlou chuť. A dokonce mají i léčivý efekt. Ořechovka je známá jako žaludeční likér – tato velice příjemná léčba se provádí při zažívacích obtížích různého druhu, nebo při nechutenství – už to slyším, jak si pantáta stěžuje na nechutenství každý den!

pleasure-4028484_960_720

A co jsme pro vás připravili?

  • Ořechovka Žufánek – 35% žaludeční likér s devíti druhy koření a bylin
  • Ořechovka Ulllersdorf – 35% likér temné barvy a chuti muškátového oříšku
  • Sudličkova ořechovka – 30 %, dlouhé zrání, jehož výsledkem je jemná a bohatá chuť; případný zákal není na závadu, jedná se o přirozenou vlastnost likéru
  • Ořechový likér Bozízovka – jen 28 % alkoholu
  • Ořechový likér Mahdal – Beníček – 35 %, tento likér je ořechovkou jen tak napůl – je vyroben z výluhu z ořechů mléčné zralosti a je tedy sladší a byliny a koření jsou výraznější než u ostatních ořechovek
  • Landcraft No. 69 – luxusní ořechovka s přídavkem zralých višní; každoročně se vyrábí pouze 500 lahví, z nichž každá je očíslovaná a označena etiketou z ručně dělaného papíru, vyrobeného v Podještědí.