Kokosový olej se může v posledních letech pyšnit velké oblibě. Téměř každý má doma sklenici tohoto oleje, který rychle mění skupenství již při nízkých teplotních rozdílech. Znáte však všechny možnosti jeho využití?

Využití v kosmetice

Kokosový olej se prodává v tuhé formě, a proto je důležité zvýšit jeho teplotu, aby se s ním lépe pracovalo. Olej zahřejte v dlaních či požadované množství ohřejte v mikrovlnné troubě na několik vteřin. Tekutý olej můžete použít spolu s regeneračním krémem po koupeli nebo aplikovat na kořínky vlasů jako zvláčňující masku. Díky vysokému množství vitaminu E je vhodný na pleť, kterou chrání před vráskami. Také ho můžete využít místo masážního oleje či do koupele. Kokosový olej má antibakteriální účinky, můžete ho tedy využít k čištění zubů jako přírodní alternativu pastě na zuby. Při dlouhodobém používání dokáže účinně bojovat proti zubnímu kameni a zubním kazem. Také se hodí k ošetření drobných ranek a poranění.

kokosová kosmetika

Využití v kuchyni

V kuchyni se kokosový olej stal často používanou náhradou rostlinných olejů a tuků. Olej je tepelně stabilní až do teploty 200°C a proto ho můžete použít do všech pečených dezertů či hlavních jídel. Výborně se hodí při rychlém rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě, kdy udržuje čokoládu tekutou. Kokosový olej se používá při redukci LDL cholesterolu, podporuje metabolismus, a proto by na našem stole rozhodně neměl chybět. Zvláště se hodí pro přípravu asijských pokrmů.

kokosová miska

Vždy vybírejte kokosový olej co nejvyšší kvality a nepoužívejte jednu sklenici v kuchyni a zároveň na kosmetické účely. Olej nemusíte uchovávat v lednici, snažte se pouze dodržovat stálou teplotu, protože opakované změny skupenství by mohly negativně ovlivnit kvalitu oleje. Vždy vybírejte nerafinovaný olej, který si díky technologii uchovává nejvyšší část všech důležitých látek.

4.7/5 - (3 votes)

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup